Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Λίγα για την ιστορία των απλανών


    Οι παρατηρήσεις των απλανών αστέρων, και των σχέσεών τους με τα γεγονότα στον κόσμο, άρχισαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Η ετήσια πορεία του Ήλιου βοήθησε στο χωρισμό τού κύκλου σε 360ο.  Γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. οι Βαβυλώνιοι ήδη χρησιμοποιούσαν το ουράνιο σφαιρικό σύστημα, το οποίο συμπεριλάμβανε τον Ισημερινό, το Μεσημβρινό, τον Ορίζοντα και την Εκλειπτική. Οι μετρήσεις είχαν γίνει στα πλαίσια του δοσμένου συστήματος και έπειτα είχε δοθεί η απεικόνιση στην Υδρόγειο της Ουράνιας Σφαίρας, η οποία αργότερα χρησιμοποιούνταν στην Ελληνική Αστρονομία.

Πλανήτες

Σε αυτό το άρθρο της ετικέτας «Πλανήτες» θα σας δώσω, σαν εισαγωγή, έννοιες Αστρολογικές, οι οποίες έρχονται από τα βάθη των αιώνων και οι οποίες έχουν, πλέον, την επιστημονική τους εξήγηση, για να μπορούμε, οι Αστρολόγοι, να πείθουμε επιστημονικά αυτούς που μας αντικρούουν. Τα αστρολογικά αποσπάσματα είναι από την «Τετράβιβλο» του Πτολεμαίου, σε μετάφραση Ζαχαρίου Άννας και δική μου επιμέλεια και οι επιστημονικές απόψεις από τα βιβλία «Το Σύμπαν που αγάπησα» των κ.κ. Δανέζη Μάνου και Θεοδοσίου Στράτου, Επικούρων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.       
          
Ευγενία Σούρδη - Ζάχαρη

MAΥΡΗ ΣΕΛΗΝΗ



  Αναφορά για τη Μαύρη Σελήνη του  Francois Fayet
Μετάφραση: Ευγενία Σούρδη -Ζάχαρη

    “Υπάρχει μία παλιά βελονιά κεντήματος, η οποία γίνεται επάνω σε μουσελίνα, η βελονιά φαίνεται στην επάνω επιφάνεια, αλλά οι κλωστές είναι από κάτω. Το σχέδιο το μαντεύει κανείς, γιατί η σκιά των κλωστών που βρίσκονται στο πίσω μέρος, χρωματίζουν το θέμα του κεντήματος”.

Αρχέτυπα και Αστρολογία


1η αναφορά

Είμαι πεπεισμένος γι’αυτά που γνωρίζω.
Όλα τ’άλλα είναι υποθέσεις και πέρα απ’αυτές
μπορώ ν’αφήσω ένα σωρό πράγματα στο άγνωστο.
Δε με βασανίζουν.
Θα άρχιζαν όμως σίγουρα να με βασανίζουν,
αν αισθανόμουν πως κάτι θα έ π ρ ε π ε να ξέρω γι’αυτά.
Άνθρωπος και ψυχή - Γιουνγκ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ANAΔΡΟΜΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ


    Την ετικέτα των Ανάδρομων Πλανητών την ανοίγω μ’ένα ποίημα που πιστεύω ότι τους αντιπροσωπεύει πλήρως. Ας το διαβάσουμε μαζί, πρώτα στα Αγγλικά και μετά στα Ελληνικά.


                                Autobiography in Five Short Chapters
                                              By Portia Nelson

ΑΠΛΑΝΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ

     Οι απλανείς αστέρες είναι ουράνια σώματα,, οι σπουδαιότεροι  των οποίων (Α΄, Β΄, Γ΄, και  Δ΄ μεγέθους) είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό. Αυτός είναι ο λόγος που είναι γνωστοί από την αρχαιότητα. Δεν μετακινούνται  εύκολα στις Ζωδιακές μοίρες γι’αυτό τους λαμβάνουμε σοβαρά  υπ’όψιν μας. Από αυτή τη στήλη θα σας παρουσιάσω τους σπουδαιότερους απλανείς και  θα σας συμβουλεύσω για το πώς αυτοί εκφράζονται αστρολογικά σ’έναν γενέθλιο χάρτη. Η ανοχή σε όψεις για τους απλανείς του Α΄ μεγέθους είναι  6ο, του Β΄ μεγέθους 5ο , του Γ΄4ο και του Δ΄ 3ο μοίρες.
                                       Ευγενία Σούρδη
          Ερευνήτρια Αστρολογίας – Συγγραφέας

     Ζανράκ  (Zanrak) – 23ο  44΄ Ταύρου – (Θέση στο Ζωδιακό το 1990)
    Γάμμα Ηριδανού (Eridanus, - ni) - (  Eri– Γ΄ Μεγέθους

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

                Θα’θελα να ξεκινήσω την ετικέτα της Ιατρικής Αστρολογίας μ’ένα γενικό άρθρο και με ένα απόσπασμα σε ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο «Έργα  και ημέρες» του Ησιόδου το οποίο θεωρώ αντιπροσωπευτικό για τα όσα θα σας αναφέρω: «Γιατί χωρίς ολότελα κακά, τα γένη των ανθρώπων ζούσανε στη γη, δίχως τα μαύρα βάσανα και δίχως τις αρρώστιες που φέραν στους ανθρώπους τους θάνατους….Εζούσανε καθώς θεοί, με την ψυχή απείραχτη και βάσανα δεν είχαν και μόχθο δε γνώριζαν, ούτε τα μαύρα γηρατειά τούς βρίσκανε, μα παλληκάρια πάντα στα πόδια και στα χέρια τους στηρίζονταν  και πράοι και ειρηνικοί μέσα στα μύρια τα καλά χαίρονταν  τα έργα τους….»