Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το Voyager 1 δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, σαν να το εμποδίζει μια γιγάντια αόρατη ασπίδα!Δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Πηγή: ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Όταν το 1977 εκτοξεύθηκε το εξερευνητικό διαστημόπλοιο Voyager 1 με σκοπό να ταξιδέψει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, δεν ξέραμε τί θα βρούμε. Οι αστροφυσικοί, μέσα στα 36 χρόνια που το Voyager 1 πορεύεται στο διάστημα, ήλπιζαν ότι μια ωραία ημέρα θα καταφέρουμε ν’ ανακαλύψουμε τί υπάρχει πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας κόσμου.

Τώρα όμως που το διαστημόπλοιο έφτασε σε αυτά τα σύνορα, γκρεμίστηκαν όλα τα μοντέλα που είχαν φανταστεί οι επιστήμονες για την έξοδο στο άγνωστο σύμπαν. Αυτό που έχει συμβεί θυμίζει σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, στα όρια του ηλιακού συστήματος, οι συνθήκες δεν είναι αυτές που περίμεναν οι ερευνητές:
α) Οι ηλιακοί άνεμοι χάνουν την έντασή τους,
β) οι κοσμικές ακτίνες κινούνται ιδιόμορφα και
γ) το μαγνητικό πεδίο αυξομειώνεται αναπάντεχα.
Οι αστροφυσικοί έχουν έρθει σε αμηχανία καθώς αναλύουν τις πληροφορίες που έρχονται από το
Voyager 1.
Το διαστημόπλοιο έχει φτάσει σε μια περιοχή, πέρα από την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει. Παλινδρομεί συνέχεια εμπρός - πίσω, σαν να το εμποδίζει μια γιγάντια, αόρατη ασπίδα.
Ο διεθνώς διακεκριμένος Χιώτης ακαδημαϊκός και διαστημικός επιστήμων, ερευνητής του αμερικανικού
Johns Hopkins University Δρ. Σταμάτης Κριμιζής (1), επικεφαλής σημαντικού τμήματος της έρευνας, δήλωσε στους Los Angeles Times ότι αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο επιστημονικά και αποδεικνύει ότι η φύση είναι πολύ πιο ευφάνταστη από όσο είμαστε εμείς.


«Το Voyager πιθανότατα θ’ αποδείξει ότι έχουμε κάνει λάθος στις εκτιμήσεις μας», ανέφερε ο Δρ. Κριμιζής.


Εν ολίγοις πρόκειται για μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία κάνει τους αστροφυσικούς να συνειδητοποιήσουν ότι προς το παρόν δεν έχουν στα χέρια τους ένα επαρκές μοντέλο που να εξηγεί τά του σύμπαντος.
Ίσως αυτή η ασπίδα (ή φυσαλίδα, αν προτιμάτε, μέσα στην οποία περικλείεται το ηλιακό μας σύστημα) προστατεύει το πλανητικό μας σύστημα...

.................................................................................................................................
Επειδή θέλησα ν’ αναρτήσω αυτήν την πληροφορία, βρήκα και άλλες πηγές  οι οποίες παρουσιάζουν ανακοινώσεις, πριν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση και άλλη που παρουσιάζει κάπως διαφορετικά τα δεδομένα. Σας παραθέτω και τις άλλες δύο πηγές ώστε να είμαι ακριβής σε αυτό που σας προβάλλω.
.................................................................................................................................
(Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 20:45)
Newsbeast.gr


Αστρονόμοι της NASA  ανακοίνωσαν σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος Voyager 1 έγινε το πρώτο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο που εξέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα μετά από δεκαετίες ταξιδιού στο διαστημικό χώρο.
Το Voyager 1 βγήκε από το ηλιακό σύστημα πέρυσι σε απόσταση περίπου 18 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο, αφήνοντας την επίδραση του ήλιου αφότου πέρασε χρόνια στην περιοχή που είναι γνωστή ως ηλιόσφαιρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Η ηλιόσφαιρα είναι το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον διαστρικό χώρο.
Οι αστρονόμοι κατέγραψαν αλλαγές στα επίπεδα ακτινοβολίας στις 25 Αυγούστου, καθώς οι κοσμικές ακτίνες από τον ήλιο είχαν πέσει σε χαμηλά επίπεδα και οι εκτός του ηλιακού συστήματος γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες διαπερνούσαν το χώρο αυτό.

«Θα έλεγα ότι βρίσκεται έξω από την κανονική ηλιόσφαιρα», δήλωσε ο αστρονόμος Μπιλ Ουέμπερ. «Είμαστε σε μια νέα περιοχή. Και όλες οι μετρήσεις που κάνουμε τώρα είναι διαφορετικές και συναρπαστικές».
.................................................................................................................................


Αθήνα in.gr

Ο Σταμάτης Κριμιζής και άλλοι ερευνητές της NASA χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την πρόσφατη μελέτη που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Voyager 1, η ιστορική αποστολή που εκτοξεύτηκε το 1977, έγινε το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που βγαίνει από το Ηλιακό Σύστημα.
Οι ερευνητές της αποστολής είχαν ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι το σκάφος δείχνει να βρίσκεται σε μια μεταβατική ζώνη, εκεί όπου η επίδραση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου αρχίζει να σταματά.
Είναι όμως «πρόωρο» να πει κανείς ότι το
Voyager 1 βρίσκεται έξω από το Ηλιακό Σύστημα, διαβεβαιώνει τώρα η NASA.
Η ανακοίνωση της
NASA τα λέει όλα, δηλώνει στο Nature.com ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Έλληνας φυσικός που συμμετείχε στο πρόγραμμα Voyager και είχε σημαντικό ρόλο σε πολλές ακόμα αποστολές της NASA.
«Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να πούμε επ΄αυτού» σχολίασε.

Στην αμφιλεγόμενη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο
Geophysical Research Letters, δύο φυσικοί (Μπιλ Ουέμπερ, Φράνσις Μακ Ντόναλντ) υποστηρίζουν, όπως διαβάσατε, ότι το Voyager 1 έχει εξέλθει από την ηλιόσφαιρα, μια γιγάντια  «φούσκα» που δημιουργείται από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και προστατεύει τη Γη από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία.
Οι συντάκτες της μελέτης βασίστηκαν στις μετρήσεις ενός οργάνου του Voyager 1, στην ανάπτυξη του οποίου είχαν συμμετάσχει και οι ίδιοι.
Οι μετρήσεις, υποστηρίζουν, δείχνουν μια κατακόρυφη μείωση των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας που βρίσκονται παγιδευμένα στο μαγνητικό πεδίο.
Παράλληλα, κατέγραψαν μια αντίστοιχη αύξηση στην κοσμική ακτινοβολία που φτάνει στο Ηλιακό Σύστημα από το διαστρικό κενό.
Ωστόσο, οι ερευνητές της αποστολής εμμένουν στη θέση τους ότι οι μετρήσεις δείχνουν απλώς ότι το σκάφος βρίσκεται σε μια μεταβατική ζώνη, την οποία βάφτισαν «μαγνητική λεωφόρο».
Για να πει όμως κανείς ότι το
Voyager 1 βρίσκεται εκτός της επήρειας του Ήλιου, το σκάφος θα έπρεπε να είχε καταγράψει μια απότομη μεταβολή στην κατεύθυνση και την ένταση του μαγνητικού πεδίου.
«Μια αλλαγή στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου είναι η τελευταία κρίσιμη ένδειξη της άφιξης στο διαστρικό Διάστημα. Μια τέτοια αλλαγή της κατεύθυνσης δεν έχει ακόμα καταγραφεί» δήλωσε ο Έντουαρντ Στόοουν της αποστολής Voyager.

Ο εκπρόσωπος της
NASA Ντουέιν Μπράουν χαρακτήρισε μάλιστα την πρόσφατη ανακοίνωση «πρόωρη και εσφαλμένη».
Οι ερευνητές της αποστολής είναι επιφυλακτικοί και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς τη συμπεριφορά τού μαγνητικού πεδίου στο όριο του Ηλιακού Συστήματος. Η ομάδα του
Voyager σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο στο περιοδικό Science.
Και, όπως επισήμανε ο κ. Κριμιζής, τα δεδομένα αυτά απουσιάζουν από την αμφιλεγόμενη πρόσφατη δημοσίευση.


(1) Κριμιζής Σταμάτης
 
ΠΗΓΗ:  Βικιπαίδεια            


Ο Δρ.
Σταμάτιος Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός - διαστημικός επιστήμων έχοντας μια διακεκριμένη καριέρα ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και τελείωσε το σχολείο στο τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Στη συνέχεια, καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που πηγαινοερχόταν στην Αμερική, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή Ph.D. 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας (Chief Scientist) στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στην νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών το Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.) ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου