Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Υάδες

 Υάδες 5 μοίρες και 40΄ πρώτα των Διδύμων (Θέση στο Ζωδιακό το 1990).
Κ΄ Ταύρου – Τετάρτου μεγέθους – ( Ανοχή 4ο , επειδή πρόκειται για σμήνος ).

Στην Ελληνική Μυθολογία οι Υάδες, λέξη που σημαίνει «οι της βροχής», ήταν αδελφές Νύμφες, που έφερναν τη βροχή (από το αρχαίο ρήμα υώ = βρέχω).Οι Υάδες ήταν θυγατέρες του Άτλαντα και της Πλειόνης  {κατά το «Fabulae» του Υγίνου (1)} ή της Αίθρας {κατά το «Ημερολόγιο» του Οβιδίου (2)} και το «Περί Αστρονομίας» του Υγίνου (3), ενώ ο Υγίνος στο «Περί Αστρονομίας» {Poeticon Astronomicon} δίνει και την πιθανότητα να ήταν κόρες του Ύαντα και της Βοιωτίας. Επίσης  αναφέρονται σαν κόρες του Άτλαντα και της Ύας,
θυγατέρας του Ωκεανού.  
Στην επικρατέστερη εκδοχή πάντως, ο Ύας ήταν αδελφός τους.


Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ειδώλια και αστρολογικές γωνίες

Φέτος για πρώτη φορά επισκέφθηκα την Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Έκπληξη μεγάλη μού έκαναν, εκτός απ' όλα τ' άλλα υπέροχα που είδαν τα μάτια μου, τα διάφορα ειδώλια που βρίσκονταν εκεί, και κυρίως οι λατρευτικές τοποθετήσεις των χεριών τους τις οποίες άρχισα να ερευνώ.  
Ο Μινωικός πολιτισμός είναι πάρα πολύ παλιός. Η πλέον πρώιμη περίοδος εγκατάστασης στην Κρήτη με βάση την αρχαιολογική μαρτυρία έγινε κατά την περίοδο της Ακεραμικής Νεολιθικής, περί το 6000 π.Κ.Ε.(1) Μετά από αυτήν την περίοδο ακολούθησε μια μακρά περίοδος σχετικής σταθερότητας, έως την έναρξη της Εποχής του Χαλκού, περί το 3000 π.Κ.Ε. 
Οι χρονολογικές παράμετροι που ορίζουν την Μινωική περίοδο της εποχής του Χαλκού αφορούν κυρίως στο χρονικό διάστημα από το 3000 έως το 1000 π.Κ.Ε. με κυρίαρχα γεγονότα την οικοδόμηση της Κνωσού το 1900 π.Κ.Ε., την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας περίπου το 1500 π.Κ.Ε. και την καταστροφή της Κνωσού το 1375 π.Κ.Ε. Τόσο μακραίωνη είναι η ιστορία της!