Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πυθαγορισμός και Τετρακτύς (Μέρος 2ο)




«Ημάς δε, ω Σώκρατες, τους περί του παντός λόγους ποιείσθαι πη μέλλοντας, ή γέγονεν ή και αγενές εστιν, ει μη παντάπασι παραλλάττομεν, ανάγκη θεούς τε και θεάς επικαλουμένους εύχεσθαι πάντα κατά νουν εκείνοις μεν μάλιστα, επομένως δε ημίν ειπείν»(1).




Δηλαδή: «Εμείς λοιπόν, Σωκράτη που σκοπεύουμε να μιλήσουμε για το σύμπαν και να πούμε πώς δημιουργήθηκε ή αν είναι ακόμα αγέννητο, θα πρέπει εκτός και αν είμαστε εντελώς τρελοί, να ζητήσουμε βοήθεια από θεούς και από θεές και να ευχηθούμε πρώτα να είναι τα λόγια μας ευχάριστα σ’ εκείνους και στη συνέχεια και σε μας τους ίδιους».

Μετά την προσευχή μας
ας προχωρήσουμε σε μία δεύτερη αποσαφήνηση της Τετρακτύος, αυτή τη φορά  σε αστρολογικό επίπεδο.
Ο Ζωδιακός χάρτης είναι ο Διόνυσος ο Ζαγρεύς, ο οποίος με την παρέμβαση των εννοιών του οι οποίες περιλαμβάνουν την Πυθαγόρεια Τετρακτύν μπορεί να γίνει ο Διόνυσος ο Ελευθερωτής.
Ας δούμε όμως κατ’ αρχάς το μύθο του και μετά ας προχωρήσουμε στην αποσαφήνηση
της Τετρακτύος του Ζωδιακού
κύκλου.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πυθαγορισμός και Τετρακτύς


Για κάθε εγχείρημα σχετικά με τη φιλοσοφία συνηθίζεται βέβαια, όλοι οι μυαλωμένοι τουλάχιστον άνθρωποι, να επικαλούνται το Θεό, για τη φιλοσοφία όμως του θείου Πυθαγόρα, που δίκαια φέρει τ’ όνομά του, ταιριάζει να γίνει αυτό πολύ περισσότερο γιατί, αφού αυτή στάλθηκε αρχικά από τους θεούς, δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητή με άλλον τρόπο παρά μόνον με τη βοήθειά τους. (1)
Ακολουθώντας, λοιπόν, κι εγώ τη συμβουλή του Νεοπλατωνικού Ιαμβλίχου αρχίζω με τη δική μου επίκληση:

Καὶ τὰ μὲν περὶ θεῶν ταύτῃ παρακεκλήσθω.
Tὸ δ’ ἡμέτερον παρακλητέον, ἡ ῥάστ’ ἂν ὑμεῖς μεν μάθοιτε, ἐγώ δε ᾖ διανοοῦμαι μάλιστ’ ἂν περὶ τῶν προκειμένων ἐνδειξαίμην.


Δηλαδή:
   «Αυτή ας είναι η παράκλησή μας προς τους θεούς, όσο για μας, ας τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν, ώστε εσείς μεν να καταλάβετε εύκολα αυτά που θα σας πω, εγώ δε να καταφέρω να σας εξηγήσω όσο πιο καθαρά μπορώ τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα της συζήτησής μας».


Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε σημαντικός Έλλην φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο κατ’εξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικοθρησκευτικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός (Pythagorism ή Pythagoreanism). Οι περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του και τον Πυθαγορισμό γράφτηκαν πολλούς αιώνες μετά το θάνατό του, από Πυθαγορείους και μεταδόθηκαν κυρίως από τον Πορφύριο και τον Ιάμβλιχο.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση





Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανακοίνωση για να διαβάσετε το άρθρο για την Εαρινή Ισημερία θα πρέπει να το αναζητήσετε γράφοντας: Εαρινή Ισημερία Φερόλβιος και θα σας παρουσιαστεί διορθωμένο. Σας εύχομαι, με ανοιχτή την ψυχή μας στο Φως, να δεχθούμε τις ζωοποιές ακτίνες του θεού Απόλλωνος για να ξεκινήσουμε την νέα μας ένωση με τις ενέργειές του.



 

               Να είστε πάντα Απολλώνια ευτυχισμένοι/ες.

                                                 Ευγενία