Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο

Χειμερινή τροπή του Ηλίου έχουμε στις 21 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερω και έτσι αρχίζει αστρονομικά η εποχή του χειμώνα. Ο Ήλιος περνά από το ζενίθ το μεσημέρι στους τόπους που βρίσκονται επάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω. Η μετάπτωση, όμως του άξονα της Γης έχει αλλάξει το νοτιότερο αυτό σημείο επάνω στην ουράνια σφαίρα, και τώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά του αστέρα μ Τοξότη στον ομώνυμο αστερισμό.
Αλλιώς λέγεται και Χειμερινό Ηλιοστάσιο.


Τι είναι όμως το Ηλιοστάσιο;

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο κοντά (περιήλιο) ή μακριά (αφήλιο) από τον Ήλιο και αυτό συμβαίνει λόγω της ελλειπτικής τροχιά της Γης γύρω από 
αυτόν.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς επάνω στην επιφάνεια της Γης.


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Αστρολογία και ποίηση



Διάλεξη 23ης Αυγούστου 2003 στο Θεατράκι του Γιώργου Ζέριγγα και έκδοση βιβλίου την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις ΗΛΙΑΝΘΟΣ. (Αφιλοκερδώς προσφερθέν). (Αποσπάσματα)



Πάντοτε ο πρόλογος σε μία έρευνα παρουσιάζει πρόβλημα για τον ερευνητή, γιατί ο ερευνητής είναι για να ψάχνει, όχι για να προβάλλει το έργο του. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω  να κατανοήσετε την οδό που ακολούθησα στην έρευνα που ακολουθεί.

'Ηθελα να διευρύνω την επιστήμη της Αστρολογίας σε τομείς διαφορετικούς από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, ώστε να βρω τεκμηριωμένες έννοιες για τα άτομα που αμφιβάλλουν για την χρησιμότητα και το κύρος της. Έτσι, άρχισα να ψάχνω για κάτι πιο «εύπεπτο», το οποίο όμως θα διέθετε κύρος, γιατί μόνον με θέματα που έχουν κύρος μπορείς, όταν γνωρίζεις αστρολογία, να την συγκρίνεις.

Ξεκίνησα, λοιπόν, να ψάχνω κάποιο ανάλογο θέμα και ως εκ θαύματος ο σεβαστός φίλος Γιώργος Ζέριγγας, μου ζήτησε να παρουσιάσω κάποιο θέμα σχετικό με Αστρολογία και τέχνη στο υπαίθριο θεατράκι, στην «μικρή Επίδαυρο», όπως την αποκαλώ, στην Κερατέα Δασκαλειού.

Άρχισα να συγκεντρώνω λογοτέχνες των οποίων γνώριζα τις ακριβείς ημερομηνίες γεννήσεών τους και να συγκρίνω το έργο τους. Και τότε εντυπωσιάστηκα, για κάτι που πίστευα, ότι έπρεπε να είναι έτσι, και έτσι ήταν, και μου επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά, την αλήθεια που κρύβει μέσα της «η ανθρώπινη επιστήμη των επιστημών», «ο λογικός και ανθρώπινος τρόπος γνώσεως των συμπαντικών νόμων», «η μόνη βατή, ορατή, καθαρή οδός προσέγγισης του «γνώθι σαυτόν»», «η μόνη αλάνθαστη μέθοδος γνώσης των ιδιαιτεροτήτων μας και του ασφαλούς τρόπου βελτιώσεως της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπό μας», η Αστρολογία, αν βέβαια, την σεβαστούμε και την αντιμετωπίσουμε με την αξιοπρέπεια που της πρέπει, και στο μέλλον, πιστεύω ότι θα της πρέπει.
Αυτούς τους λογοτέχνες θα σας παρουσιάσω, όχι επιλεκτικά, για να σας αποδείξω «του λόγου το αληθές», αλλά γιατί μόνον αυτών βρήκα την ακριβή, όπως ανέφερα πριν, ημερομηνία γεννήσεώς τους.
Δεν θα λάβω, υπ’ όψιν μου όλο το γενέθλιο ωροσκόπιο τους, αλλά θα αρκεστώ μόνον στο ζώδιο, στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος τους, γιατί εκτός από το ζώδιο, που το αντιπροσωπεύει ο Ήλιος, σε έναν γενέθλιο χάρτη υπάρχει ο ωροσκόπος και η δυναμικότητα του ατόμου, τα οποία δημιουργούν την πλήρη εικόνα του. Ο Ήλιος, όμως, είναι πολύ βασικός, γιατί δείχνει τον τρόπο που το άτομο προβάλλει τον εαυτό του, τα θέλω του και την εκφρασμένη προσωπικότητά του στο κοινωνικό περιβάλλον.