Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 2200 ΕΤΩΝ!!!

 


Τον αρχαιότερο αστρολογικό χάρτη, που έχει διασωθεί ως σήμερα φαίνεται ότι ανακάλυψε μία ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε ανασκαφές σε μία σπηλιά της Κροατίας με θέα την Αδριατική. Βρέθηκε σε σφραγισμένο και μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο τμήμα του σπηλαίου που όμως ήταν ήδη γνωστό στους αρχαιολόγους και τους κατοίκους του κοντινού χωριού Nakovana.


Ζώδιο Καρκίνου  Στην πραγματικότητα πρόκειται για 30 κομμάτια μιας ελεφαντοοστέινης πλάκας επάνω στην οποία είναι χαραγμένα ζώδια αλλά κι επιγραφές σ ελληνορωμαϊκή γραφή. Ο Καρκίνος, οι Δίδυμοι, οι Ιχθείς κι εντελώς αποσπασματικά ο Τοξότης διασώζονται επάνω στην πλάκα.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα κομμάτια του «χάρτη» βρέθηκαν δίπλα σ' έναν σταλαγμίτη φαλλικού σχήματος ανάμεσα σε χιλιάδες θραύσματα αγγείων πόσης της Ελληνιστικής εποχής.

Την άποψη ότι πρόκειται πιθανώς, για το μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα που έρχεται από τον ελληνορωμαϊκό κόσμο διατυπώνει ο Alexander Jones, καθηγητής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ζώδιο Διδύμων
Ο ίδιος μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί ζωδιακοί χάρτες που έχουν καταγραφεί ως ένα είδος εγγράφου σε πάπυρο ή σε τοίχο αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο παλιός.
Η ραδιοχρονολόγηση άλλωστε έδειξε ότι το ελεφαντόδοντο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την κατασκευή του αστρολογικού χάρτη είναι περίπου
 2.200 ετών, βρίσκεται δηλαδή πολύ κοντά στην εμφάνιση αυτής της νέας μορφής της αστρολογίας.

Ζώδιο Ιχθύων

Και  τί έκανε ο αρχαίος αστρολόγος με αυτήν την πλάκα;

Πιθανότατα την χρησιμοποιούσε για να προσδιορίσει τη θέση των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης και σε συνδυασμό με το έτος γέννησης του ανθρώπου να εύρισκε το ωροσκόπιό του.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τα αγγεία πόσης που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν προσεκτικά επιλεγμένα και είχαν κατασκευασθεί εκτός της χώρας.
Ελάχιστοι αποθηκευτικοί αμφορείς εντοπίσθηκαν εξάλλου, κάτι που, για τους αρχαιολόγους, σημαίνει ότι αφού μετέφεραν το κρασί στα αγγεία για να κάνουν τις σπονδές, στη συνέχεια τους πετούσαν. Κι αυτό, γιατί ένας αμφορέας δεν είναι κατάλληλος για να εναποτεθεί σε ιερό.


 Οι αρχαιολόγοι δεν είναι βέβαιοι πώς κατέληξε ο «χάρτης» στο σπήλαιο ή πού κατασκευάσθηκε αρχικά. Η αστρολογία, όπως είναι γνωστό γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όπου αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος τύπος ωροσκοπίων περί τα 2400 χρόνια πριν. Στη συνέχεια, πριν από 2.100 χρόνια περίπου εξαπλώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αίγυπτο, την οποία εκείνη την εποχή κυβερνούσαν έλληνες βασιλείς.


΄Οσον αφορά την προέλευση της πλάκας η Αίγυπτος είναι μία πιθανότητα. Μπορεί δηλαδή, ένας αστρολόγος να πήγε από μία από τις ελληνικές αποικίες στο σπήλαιο για να δώσει μια πρόβλεψη. Μπορεί όμως να ήταν κι ένα λάφυρο από τη λεηλασία ενός περαστικού πλοίου, που ως πολύτιμο αντικείμενο ανατέθηκε στη συνέχεια στο ιερό. Ο σταλαγμίτης με το φαλλικό σχήμα φαίνεται ότι ήταν επίκεντρο των προσφορών και των τελετουργιών που τελούνταν στο σπήλαιο.
Χάρτης Κροατίας
Το τμήμα του σπηλαίου πάντως όπου υπήρξαν τα ευρήματα ήταν αποκομμένο από το υπόλοιπο και όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι είχε σφραγιστεί περί τον 1 αιώνα Π.Κ.Ε.πιθανώς κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Ρωμαίων στην περιοχή.

                                        Ευγενία

Πηγή
Live Science.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου