Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

                Θα’θελα να ξεκινήσω την ετικέτα της Ιατρικής Αστρολογίας μ’ένα γενικό άρθρο και με ένα απόσπασμα σε ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο «Έργα  και ημέρες» του Ησιόδου το οποίο θεωρώ αντιπροσωπευτικό για τα όσα θα σας αναφέρω: «Γιατί χωρίς ολότελα κακά, τα γένη των ανθρώπων ζούσανε στη γη, δίχως τα μαύρα βάσανα και δίχως τις αρρώστιες που φέραν στους ανθρώπους τους θάνατους….Εζούσανε καθώς θεοί, με την ψυχή απείραχτη και βάσανα δεν είχαν και μόχθο δε γνώριζαν, ούτε τα μαύρα γηρατειά τούς βρίσκανε, μα παλληκάρια πάντα στα πόδια και στα χέρια τους στηρίζονταν  και πράοι και ειρηνικοί μέσα στα μύρια τα καλά χαίρονταν  τα έργα τους….»


    Θα σταθώ σε τρία σημεία του αποσπάσματος: Απείραχτη ψυχή, πράοι και ειρηνικοί, χαίρονταν.
     Μόνο μ’αυτές τις τρεις λέξεις και την παραίνεση, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΕΣ θα μπορούσα να τελειώσω αυτή μου την αναφορά. Όμως επειδή βρισκόμαστε στη Γη,… λόγω δικών μας αμφιβολιών, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω κάποιους τρόπους συμπαντικών λειτουργιών σχετικές με τις τρεις λέξεις.

     Α} ΑΠΕΙΡΑΧΤΗ ΨΥΧΗ

    Στην αστρολογία την ψυχή τη συμβολίζουμε με τη Σελήνη. Είναι το αρχετυπικό πρότυπο μέσα μας που έχει συσσωρεύσει τις συγκινήσεις μας, τις μνήμες μας, τις εμπειρίες μας καλές ή κακές, τις διαθέσεις μας και τις ανησυχίες μας, την εσωτερίκευση των ψυχολογικών μας καταστάσεων και ό,τι άλλο μπορούμε να τοποθετήσουμε στο υποσυνείδητο. Είναι το ίδιο το υποσυνείδητο, η παρουσιάση του θηλυκού ή αρνητικού ψυχισμού, το Γιν των ανατολικών δοξασιών και η ΑΝΙΜΑ του Γιουνγκ. Αυτό λοιπόν το αρχετυπικό κανάλι των συναισθημάτων μας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, αλλά και στην Αστρολογία.
    Όταν η Σελήνη είναι καλά τοποθετημένη σ’ένα ωροσκόπιο -  και καλά τοποθετημένη την ονομάζουμε όταν έχει τίτλους ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, το Δεκανό ή τον οίκο, γιατί από μόνη της σε άλλα ζώδια βγάζει θετικότητα και σε άλλα αρνητικότητα - ο ψυχισμός του ατόμου είναι δυνατός και μπορεί ν’αντιμετωπίσει τα προβλήματα που του παρουσιάζονται, με κατανόηση και καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Όταν όμως δεν είναι καλά τοποθετημένη το άτομο θα έχει πολύ  ευαίσθητο ψυχισμό, έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις, ευθιξία, ψυχική μεταβλητότητα.
    Το άτομο τότε χρειάζεται ψυχαναλυτική κάλυψη για ν’αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που του παρουσιάζονται. Ο ψυχαναλυτής λοιπόν είναι ένα άτομο που μπορεί να το βοηθήσει να ξεπεράσει τον έντονο και προβληματικό ψυχισμό του. Πώς όμως, εάν δεν γνωρίζει από τί έχει προκληθεί το πρόβλημα και αν ο ασθενής – άτομο δεν έχει τη δυνατότητα να του δώσει με ακρίβεια να καταλάβει τί του συμβαίνει?
     Στον αστρολογικό  χάρτη όμως του ατόμου είναι απεικονισμένο το πρόβλημα, α) σαν πρόβλημα, β) σαν προέλευση και γ) μας παρέχονται και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Και όποιος από σας  δεν πιστεύει αυτό που του λέω, ας ασχοληθεί με την Αστρολογία και θα δει πολλά από τα ερωτηματικά του να παίρνουν απαντήσεις. Όσοι όμως, ήδη, είναι κοντά στην Αστρολογία κατανοούν απόλυτα το τί λέω.
    Ας επιστρέψουμε, όμως στη Σελήνη μας. Η Σελήνη εκτός από το υποσυνείδητο, σαν ΑΝΙΜΑ, σαν θηλυκή ψυχή, μητέρα, αδελφή, φίλη, πεθερά, αντιπροσωπεύει τους μαστούς, τη μήτρα, τις ωοθήκες το στομάχι, αλλά και τον υποθάλαμο στην ενδοκρινολογική μας απεικόνιση.
    Έτσι τα άτομα που στο ωροσκόπιό τους έχουν σε καλή θέση τη Σελήνη, δεν θα παρουσιάσουν πρόβλημα ούτε στα συγκεκριμένα άτομα αλλά ούτε και στα συγκεκριμένα όργανα, ενώ αντίθετα η κακή θέση της Σελήνης θα δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα.
    Δε θα ήθελα να σας μπερδέψω με ιατρικά θέματα, αλλά θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικές γνωστές από την πείρα μας ιατρικές καταστάσεις, να τις συνδυάσουμε με τη λειτουργία του οργανισμού μας και να δούμε πώς επιδρούν στην καθημερινότητά μας.
    Ο υποθάλαμος, σαν αδένας εσω - εκκρίσεως εκρύει ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν την υπόφυση και η υπόφυση με τη σειρά της, ορμόνες, που επηρεάζουν τα διάφορα εσωτερικά μας όργανα. Αν υπάρχει εμπόδιο στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση δημιουργείται υπολειτουργία και στα υπόλοιπα όργανα. Αν υπάρχει εμπόδιο, όμως στα όργανα προς τα οποία κατευθύνονται οι ορμόνες του υποθαλάμου και της υποφύσεως τότε υπερλειτουργούν οι δύο αυτοί αδένες για να καλύψουν τα κενά.
    Η υπόφυση αποθηκεύει τις ορμόνες που παράγει ο υποθάλαμος και μία από τις δύο ορμόνες που παράγει είναι η  ωκυτοκίνη η οποία έχει έργο να προωθεί το γάλα στη γυναικεία θηλή, δημιουργεί τη σύσπαση της μήτρας κυρίως κατά τον τοκετό είτε είναι πρόωρος, είτε φυσιολογικός. Επίσης σύνδρομα που έχουν να κάνουν με τις ωοθήκες δημιουργούνται από τις Σεληνιακές σχέσεις στο ωροσκόπιό μας.
    Τι βλέπουμε λοιπόν? Ξεκινώντας από το αρχετυπικό πρότυπο της ψυχής (Σελήνη), πηγαίνουμε στα οργανικά μας προβλήματα που μας τα δημιουργεί η Σελήνη τώρα σαν υποθάλαμος στο σώμα μας και πάλι ακολουθώντας το αρχετυπικό πρότυπο επιτυγχάνουμε ή αποτυγχάνουμε ως ΑΝΙΜΑ ( γυναίκα, θηλυκή οντότητα). Δηλαδή η συμπαντικότητα απεικονίζεται επάνω μας και συμπαντικά και σωματικά και ψυχολογικά, δημιουργώντας προβλήματα σε μας και στο περιβάλλον μας.
     Κάποιοι θα σκεφτούν τώρα: Αν η Σελήνη κάποιας γυναίκας του περιβάλλοντός μας είναι σε άσχημη θέση στο γενέθλιο ωροσκόπιό της θα παρουσιάσει τα αντίστοιχα προβλήματα? Ναι αλλά και Όχι. Ναι αν συνεχίσει να υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί τον υποθάλαμό της λόγω ψυχολογικών υποσυνείδητων προβλημάτων της, άγχους και ψυχικής καθημερινής όμως έντασης με αποτέλεσμα τα πιο πάνω προβλήματα να είναι πολύ έντονα και Όχι αν εξισορροπήσει  τον ψυχισμό της, ηρεμήσει και προσπαθήσει ν’αποφύγει ενσυνείδητα τις εντάσεις οι οποίες της δημιουργούν τα παρά πάνω προβλήματα και φτάσει στην έκφραση ΑΠΕΙΡΑΧΤΗ ΨΥΧΗ.
    Κι επειδή σαν αστρολόγος ξέρω τις σκέψεις σας αυτής της στιγμής, θα σας απαντήσω στο ερώτημά που σας δημιουργήθηκε: καλά εμείς τροποποιούμε τον ψυχισμό μας και μ’αυτόν τον τρόπο εξισορροπούμε κάποια προβλήματα, αλλά οι άλλοι γύρω μας?
    Έχει σημασία να πάρετε τη δική σας ψυχή απείραχτη κι αυτό είναι το ζητούμενο. Αφήστε τους άλλους ν’αντιμετωπίζουν την αρνητικότητα του ωροσκοπίου τους και της ζωής τους. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τον τρόπο που αντιδρά και όσο πιο χαμηλούς κραδασμούς σε γήινο επίπεδο ενεργοποιούμε, τόσο πιο πολύ θα αγώμεθα και θα φερόμεθα από τις πλανητικές μας σχέσεις. Ο Θωμάς ο Ακινάτης, ο μεγάλος θεολόγος του Μεσαίωνα είπε:  «Συμβαίνει συχνά ν’αναγγέλουν οι αστρολόγοι ακριβή πράγματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο αιτίες: Πρώτον, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων υποκύπτει στα σαρκικά πάθη και δεύτερον, επειδή οι πράξεις τους επηρεάζονται από τα ουράνια σώματα. Λίγοι είναι εκείνοι οι σοφοί , που με τη λογική μεταβάλλουν αυτές τις επιρροές. Γι’αυτό οι αστρολόγοι αναγγέλουν πράγματα αληθινά σε πολλές περιπτώσεις.»

    Κανένας ΘΕΟΣ δεν είναι τιμωρός και μας γεμίζει με προβλήματα και αρρώστιες. ΕΜΕΙΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ.

    Η Τρίτη λέξη στο απόσπασμα είναι χαίρονταν. Το αρχετυπικό πρότυπο της χαράς σ’ένα γενέθλιο ωροσκόπιο το εκπροσωπεί η Αφροδίτη, σαν Αφροδίτη του Ταύρου.
    Ο θύμος αδένας στην Αστρολογία υπάγεται στην εξουσία της Αφροδίτης και η Αφροδίτη είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ποσειδώνα ο οποίος θεωρείται η ανώτερη οκτάβα της.
    Ο Ποσειδών και η Αφροδίτη είναι πλανήτες  οι οποίοι καθορίζουν το συναισθηματισμό του ατόμου και τη φαντασία του, ο Ποσειδών μάλιστα είναι ο πλανήτης που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ατόμων, γιατί αν δεν είναι καλά τοποθετημένος στο γενέθλιο ωροσκόπιο, δημιουργεί ασάφειες στην αντιμετώπιση της  καθημερινής πραγματικότητας, που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι. Ο θύμος αδένας αναπτύσσεται αμέσως με τη γέννηση τού παιδιού μέχρι τα 2 χρόνια του και αρχίζει να εκφυλίζεται στην εφηβική ηλικία. Βλέπουμε, λοιπόν, τα μικρά παιδιά να λειτουργούν με πολύ φαντασία στα παιχνίδια τους, άλλα χρησιμοποιώντας σ’αυτά πραγματικές καταστάσεις και άλλα φανταστικές, να καταλαβαίνουν διαισθητικά τα άτομα που τα πλησιάζουν, να έχουν συναισθηματική ευαισθησία και να είναι χαρούμενα και παιχνιδιάρικα. Όλα αυτά τους τα δημιουργεί η λειτουργία του θύμου αδένα όταν οι σχέσεις στο ωροσκόπιό τους είναι αρμονικές. Όταν όμως οι σχέσεις αυτές παρουσιάζουν αρνητικότητα τα παιδιά έχουν ψευδαισθήσεις, είναι επιρρεπή στην ψυχοπάθεια και οι φαντασιώσεις τους είναι αρνητικές. Αυτό άλλωστε μας αναφέρει και η ιατρική επιστήμη με ιατρικούς όρους:

    Ατροφία ή υποπλαστία του θύμου αδένα ενέχεται στην διανοητική καθυστέρηση και στην ψυχοπάθεια πολλών παιδιών.

     Κι εδώ το αρχετυπικό πρότυπο ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες με τα προηγούμενα
     Πόσο κοντά λοιπόν μπορούμε να βρεθούμε στο Ησιοδικό απόσπασμα;
     Η επόμενη έκφραση του Ησιόδου είναι πράοι και ειρηνικοί. Πώς όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε τις δύο αυτές λέξεις όσο καλλίτερα γίνεται σε συμπαντικό και κοσμικό επίπεδο;
Τι πρέπει να παλαίψουμε και τι πρέπει να βελτιώσουμε για να πούμε ότι τις πλησιάσαμε; Ποιο αρχετυπικό πρότυπο πρέπει να πολεμήσουμε ή να εστερνιστούμε;
    Συμπαντικά πρέπει να εξουδετερώσουμε το αρνητικό αστρολογικό σύμβολο του Άρη, του γνωστού μας θεού του πολέμου, αλλά και το γειτονικό μας πλανήτη, ο οποίος κάνει 2 χρόνια να ολοκληρώσει την κίνησή του γύρω από το Ζωδιακό κύκλο.
    Ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον Άρη είναι: η δύναμη, η δράση, η μαχητικότητα, η διαφοροποίηση, η γενετήσια ορμή, το θάρρος αλλά και το θράσος, η βία και η αυτοεπιβεβαίωση.
     
    Το αρχετυπικό πρότυπο λοιπόν προσπαθεί να λειτουργήσει με τις παραπάνω εκφράσεις του. Πώς όμως δημιουργείται η λειτουργία μέσα μας;
    Ο  ενδοκρινής αδένας που το αντιπροσωπεύει είναι τα επινεφρίδια, από ένα στο επάνω μέρος κάθε νεφρού.
    Τα επινεφρίδια εκρύουν την αδρεναλίνη την οποία όλοι γνωρίζουμε και γι’αυτό την αναφέρω. Η αδρεναλίνη έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τον οργανισμό ώστε αυτός να αντιδρά και να λειτουργεί. Ισορροπημένη δόση έκκρισης αδρεναλίνης στον οργανισμό δημιουργεί φυσιολογικές αντιδράσεις, όταν όμως από κακή χρήση των επινεφριδίων παραχθεί περισσότερη αδρεναλίνη τότε το άτομο στο οποίο ενεργοποιείται η υπερ-έκκριση γίνεται έντονα αντιδραστικό και ενεργεί με αρκετή  βιαιότητα ή η βιαιότητά του δημιουργεί υπερέκκριση αδρεναλίνης. Το γεγονός αυτό  δίνεται στα ιατρικά εγχειρίδια ως εξής:

«Η αδρεναλίνη είναι εντόνως αγγειοσυσταλτική, επιφέρει αύξησιν της αρτηριακής πιέσεως και δρα εν γένει διεγερτικώς επί του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.»

    Το άτομο λοιπόν που εν γνώσει του – και το πιστεύω πραγματικά- ενεργοποιεί την κατάσταση της βιαιότητας  μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συμπεριφορά του μέχρι του σημείου λόγω παρορμητικής και ασυγκράτητης αντίδρασης να φτάσει και μέχρι το φόνο.
    Όταν όμως γνωρίζουμε τα ελαττώματα που εκφράζει ο Άρης μας, γνωρίζοντας τις σχέσεις που ενεργοποιούνται στο ωροσκόπιό μας  πιστεύετε ότι δεν μπορούμε να τις τροποποιήσουμε; Και βέβαια μπορούμε αρκεί να το θέλουμε. Υπάρχει σε μας μάλιστα η δυνατότητα να εκτονώσουμε την έντονη ενεργητικότητα που δίνει ο Άρης  στο γυμναστήριο ή στην οποιαδήποτε έρευνα με την οποία θέλουμε ν’ασχοληθούμε, τροποποιώντας τον και λειτουργώντας τον με διαφορετικό τρόπο.
    Τι θα συμβεί τότε σε συμπαντικό επίπεδο; Οι κραδασμοί που θα εκπέμπουμε θα είναι αρμονικοί και  η θετικότητά τους θα επηρεάζει το χώρο και τον ψυχισμό μας, με αποτέλεσμα και οι άλλοι να ηρεμούν δίπλα μας και μ’αυτό τον τρόπο οι εντάσεις στο περιβάλλον μας να ελαχιστοποιούνται.
    Πάλι λοιπόν το αρχετυπικό πρότυπο υπάρχει μέσα μας, ενεργοποιείται με τις οργανικές λειτουργίες των οργάνων που του αντιστοιχούν, λειτουργεί στις αντιδράσεις μας θετικά ή αρνητικά, γίνεται τροποποίηση του περιβάλλοντος με την προβαλλόμενη συμπεριφορά μας κι εμείς εισπράττουμε συμπαντικά τις ενέργειες των πράξεών μας, που αποσωβούν τα προβλήματα ή τα μεγεθύνουν.
    Ο Άρης, επίσης, αστρολογικά αντιπροσωπεύει, από αρχαιοτάτων χρόνων, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το σίδηρο. Έτσι σε αναιμικές και αιμοραγικές καταστάσεις χορηγούμε σίδηρο, για να προκαλέσουμε ίαση και να τις αποτρέψουμε.
     Εδώ βλέπουμε να λειτουργούν οι αρχές της ομοιοπαθητικής, που στηρίζεται σε γενική εξισορρόπηση των διεργασιών του σώματος με το νόμο: «Όμοια,ομοίων εισίν ιάματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου