Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Πλειάδες -Aλκυόνη

Πλειάδες - Αλκυόνη 29 μοίρες 51΄ Ταύρου (Θέση στο Ζωδιακό το 1990) 
Η΄ Ταύρου - Τρίτου Μεγέθους - ( Ανοχή 5 μοίρες , επειδή πρόκειται για το σμήνος των Πλειάδων) 

Η Αλκυόνη είναι ο κύριος αστέρας στην αστέρινη συγκέντρωση των Πλειάδων, ο οποίος πήρε το όνομά του από την Νύμφη Αλκυόνη. 
Στην Αστρολογία πολλές φορές την αποκαλούν με το όνομα όλων των αστέρων της «Πλειάδες», που τις τοποθετούν στις συντεταγμένες της Αλκυόνης. 
 Οι Πλειάδες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό. Είναι, σύμφωνα με το αστρονομικό τους μέγεθος: 

 η Αλκυόνη (η Ταύρου) 3ου μεγέθους, η Ηλέκτρα 3,5ου μεγέθους, η Μαία, η Ταϋγέτη, η Κελαινώ και η Στερόπη 4ου μεγέθους και η Μερόπη, η οποία είναι αφανής και η οποία διακρίνεται μόνον από άτομα με πολύ αυξημένη όραση. 
 
Στους «Καταστερισμούς» του Ερατοσθένους του Κυρηναίου, αναφέρεται το μυθολογικό τους προφίλ: 

«Στο τμήμα του Ταύρου που ονομάζεται ράχη βρίσκεται η Πλειάς, η οποία αποτελείται από 7 αστέρες. Λέγεται ότι αυτές είναι οι θυγατέρες του Άτλαντος, γι’ αυτό ονομάζεται επτάστερη. Δεν είναι ορατές δε και οι 7, αλλά οι 6. 
Η αιτία είναι, όπως λέγεται η εξής: 

Οι μεν 6 λένε ότι συνευρέθηκαν με Θεούς, η δε μία με θνητό. Τρεις, λοιπόν, συνευρέθηκαν με το Δία, η Ηλέκτρα από την οποία γεννήθηκε ο Δάρδανος, η Μαία, από την οποία γεννήθηκε ο Ερμής και η Ταϋγέτη από την οποία γεννήθηκε ο Λακεδαίμων
Με τον Ποσειδώνα συνευρέθησαν η Αλκυόνη από την οποία γεννήθηκε ο Υριεύς και η Κελαινώ, από την οποία γεννήθηκε ο Λεύκος
Η Στερόπη δε, λέγεται, ότι συνευρέθη με τον Άρη κι έτσι γεννήθηκε ο Οινόμαος
Η Μερόπη όμως συνευρέθη με το θνητό Σίσυφο, γι’αυτό είναι πάντα αφανής. 

Αυτές δοξάζονται πολύ από τους ανθρώπους, γιατί για κάθε εποχή τους παρέχουν καιρικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον Ίππαρχο έχουν μια θέση που πλησιάζει πολύ το τριγωνικό σχήμα». 


Ήταν παρθένες, σύντροφοι της Αρτέμιδας και μεταφέρθηκαν στον Ουρανό για να γλιτώσουν από τον Ωρίωνα ή, σύμφωνα με άλλη μυθολογική εκδοχή, από τη θλίψη τους για την ταλαιπωρία του πατέρα τους, ο οποίος κρατούσε στους ώμους του, τη Γη. 
Οι Πλειάδες αποτελούν ένα ανοιχτό σμήνος αστέρων, που βρίσκεται δεξιά από τον αστερισμό του Ταύρου, όπως ανέφερα. 
Το σμήνος αυτό είναι η Πούλια της λαϊκής παράδοσης. 
Οι Πλειάδες περιλαμβάνουν 25.000 άστρα από τα οποία διακρίνονται, όπως ανέφερα, επτά με γυμνό οφθαλμό. 


Ο λαμπρότερος των αστέρων, η Αλκυόνη, βρίσκεται στο κέντρο και αποτελεί την μία από τις κορυφές του ρομβοειδούς τετραπλεύρου, του οποίου οι άλλες τρεις κορυφές, σύμφωνα με την πορεία των δεικτών του ρολογιού καταλαμβάνονται από τη Μαία, την Ηλέκτρα και τη Στερόπη. Η διαγώνιος του ρόμβου, ξεκινώντας από την Αλκυόνη και καταλήγοντας στην Ηλέκτρα, προεκτεινόμενη συναντά τον Άτλαντα. Νεότερες αστρονομικές έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχει φυσικός δεσμός μεταξύ των αστέρων του σμήνους και ότι αυτοί έχουν πιθανότατα κοινή καταγωγή.