Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αστρολογική ερμηνεία Εκλείψεων (Έρευνα)



Αφού κατανοήσαμε τα είδη των Ηλιακών και Σεληνιακών Εκλείψεων και τους κύκλους Saros από τις προηγούμενες αναρτήσεις στο Φερόλβιο θ’αναφερθώ, στη συνέχεια, στο πώς οι συγκεκριμένες εκλείψεις λειτουργούν αστρολογικά σ’ ένα κοσμόγραμμα. 
Αστρολογική σημασία δίναμε, μέχρι τώρα, σε δύο είδη εκλείψεων: 
Α) στις προγενέθλιες οι οποίες είχαν συμβεί πριν τη γέννησή μας και 
Β) στις εκλείψεις της χρονιάς ή όπως αλλιώς τις ονομάζουμε transits οι οποίες ενεργοποιούν το κοσμόγραμμά μας κάθε φορά που συμβαίνουν. 
Γ) Η έρευνά μου αφορά ένα τρίτο είδος εκλείψεων οι οποίες ενεργοποιούν το κοσμόγραμμά μας μετά τη γέννησή μας και σε διάρκεια επταετίας, εάν βέβαια τύχει να συμβούν στα έτη της ζωής μας που ακολουθούν τη γέννησή μας και τις οποίες στο εξής ονομάζω μεταγενέθλιες, οι οποίες δεν έχουν καμμία ομοιότητα με τις transits εκλείψεις. 

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εκλείψεις (A΄ μέρος)



Το θέμα των Εκλείψεων έχει ερευνηθεί όπως είδαμε από το άρθρο το σχετικό με τους κύκλους Saros από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτός είναι ο λόγος που αστρονόμοι – αστρολόγοι των αιώνων αυτών το τοποθέτησαν στις προβλέψεις γεγονότων της ζωής μας. 
 Θ’αναφέρω μερικά αποσπάσματα από την «Τετράβιβλο» του Πτολεμαίου για να δούμε πόσο πολύ είχαν μελετηθεί οι Εκλείψεις στην αρχαιότητα: 

Έκλειψη Ηλίου (Μέρος 2ο)



 Α) Για να γίνει έκλειψη Ηλίου πρέπει η Σελήνη και ο Ήλιος να είναι σε Σύνοδο !, δηλαδή γίνεται πάντοτε στη Νέα Σελήνη ή σε Παραλληλία ΙΙ(2). 
Θα μου πείτε, βέβαια, ότι Σύνοδο Ηλίου και Σελήνης έχουμε κάθε μήνα. Πώς δεν έχουμε και κάθε μήνα Έκλειψη; 

Σεληνιακές εκλείψεις (Μέρος 3ο)



Οι Σεληνιακές εκλείψεις δημιουργούνται όταν ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε Αντίθεση " ή σε Αντιπαραλληλία // (4).
Χωρίζονται και αυτές όπως και οι ηλιακές σε διάφορα είδη ανάλογα με τη σκίαση της Σελήνης. 

               Ολική έκλειψη Σελήνης                Μερική έκλειψη Σελήνης 

Εκλείψεις (3ο μέρος)




Σεληνιακές εκλείψεις (Μέρος 3ο)

 Οι Σεληνιακές εκλείψεις δημιουργούνται όταν ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε Αντίθεση " ή σε Αντιπαραλληλία // (4).
Χωρίζονται και αυτές όπως και οι ηλιακές σε διάφορα είδη ανάλογα με τη σκίαση της Σελήνης. 

               Ολική έκλειψη Σελήνης              Μερική έκλειψη Σελήνης 

1.-Ολική έκλειψη Σελήνης (Total) η οποία συμβολίζεται πάλι με το Τ
Η απόσταση του Ήλιου και της Σελήνης από το Δεσμό της είναι πολύ μικρότερη από την Ηλιακή και φτάνει στο ανώτατο όριό της μέχρι 6 μοίρες.

2.-Μερική έκλειψη Σελήνης (Partial) η οποία κι εδώ συμβολίζεται με το P
Εδώ η απόσταση των δύο πλανητών από το Δεσμό της Σελήνης είναι από 6 μοίρες έως 12:15΄μοίρες. Εάν είναι πάνω από 12:15΄μοίρες τότε η Σελήνη κρύβεται αλλά βρίσκεται στην παρασκιά της Γης και η έκλειψη αυτή λέγεται: 

3.-Appulse και συμβολίζεται με το Α


         Appulse Σεληνιακή έκλειψη (στην παρασκιά) 

Η έκλειψη Ηλίου συμβολίζεται με το σύμβολο της Συνόδου μαυρισμένο στον κύκλο του και της εκλείψεως της Σελήνης με το σύμβολο της Αντιθέσεως μαυρισμένο πάλι στους κύκλους του. Δεν μπόρεσα να βρω το πραγματικό σύμβολο από τα Symbol. 
Απαντάται και αυτή σε κύκλους Saros και μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν ή μετά την Ηλιακή έκλειψη. 

Ευγενία


[1] Επελέγησαν μερικά σημαντικά αποσπάσματα από την «Τετράβιβλο» του Πτολεμαίου σε μετάφραση Άννας Ζαχαρίου την επιμέλεια της οποίας είχα και η οποία κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις «Ηλίανθος» σελ.96 /101 

[2] Σε Παραλληλία βρίσκονται δύο πλανήτες όταν ισαπέχουν από τον Ισημερινό είτε και οι δύο βόρεια είτε και οι δύο νότια και εκφράζεται σαν Σύνοδος. Συμβολίζεται, μάλιστα με δύο παράλληλες γραμμές ||.

[3] Ο Βόρειος και Νότιος Δεσμός της Σελήνης ή οποιουδήποτε άλλου πλανήτη είναι τα δύο σημεία στο διάστημα όπου η τροχιά του πλανήτη ή της Σελήνης διασταυρώνονται με την τροχιά του Ηλίου. Για τη Σελήνη αυτό το σημείο κινείται σε 0 μοίρες και 3 πρώτα λεπτά και προς τα πίσω μέσα στο ζωδιακό κύκλο.


[4] Σε Αντιπαραλληλία βρίσκονται δύο πλανήτες όταν ισαπέχουν από τον Ισημερινό αλλά ο ένας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο και ο άλλος στο νότιο. Συμβολίζεται πάλι με δύο παράλληλες γραμμές αλλά με μία γραμμή στη μέση τους //.