Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Βόρειος Οφθαλμός του ΤαύρουΠριν ξεκινήσω να σας αναφέρω για το Βόρειο Οφθαλμό του Ταύρου ας δούμε κάποιες αναφορές για τον αστερισμό του Ταύρου, στον οποίο ανήκει.

    «Παρ ποσί δ’Ηνιόχου κεραόν πεπτηότα Ταύρον μαίεσθαι, τα δε οι μάλ’ εοικότα σήματα κείται. Τοίη η κεφαλή διακέκριται, ουδέ τις άλλω σήματι τεκμήραιτο κάρη βοός, οιά μιν αυτοί αστέρες αμφοτέρωθεν ελισσόμενοι τυπόωσιν και λίην κείνων όνομ’ είρεται, ουδέ τοι αύτως νήκουστοι Υάδες. Ται μεν ρ’επί παντί μετώπω Ταύρου βεβλέαται, λαιμού δε κεράατος άκρον και πόδα δεξίτερον παρακειμένου Ηνιόχοιο είς αστήρ επέχει, συνεληλάμενοι δε φέρονται. Αλλ’ αιεί Ταύρος προφερέστερος Ηνιόχοιο εις ετέρην καταβήναι, ομηλυσίη περ' ανελθών». (Άρατος 167 – 178).


    «Κοντά στα πόδια του Ηνίοχου τα κέρατα του σουφρωμένου Ταύρου ν' αναζητήσετε. Έχει σημάδια ευκολογνώριστα. Διακρίνεται θαυμάσια η κεφαλή του, που δεν μπορούμε καλύτερα να περιγράψουμε παρά μονάχα με τ’ άστρα που στρεφόμενα παρουσιάζουν το σχήμα του κι ονόματα έχουν γνωστά. Και δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει ακούσει για τις Υάδες που βρίσκονται στο μέτωπο του Ταύρου. Ένα μονάχα αστέρι κάνει την άκρη του αριστερού κεράτου γειτονική με το δεξί πόδι του Ταύρου. Αυτά τα δύο σημάδια προχωρούν μαζί. Αλλά ο Ταύρος όντας πιο κάτω από τον Ηνίοχο δύει πάντα πριν απ’ αυτόν αν και σύγχρονα μ’ εκείνον ανατέλλει».


Ο Ταύρος είναι ένας πολύ μυστηριώδης αστερισμός του Ζωδιακού που συνδέεται με όλους του «Πρωτογεννημένους» ηλιακούς θεούς. Βρίσκεται κάτω από την επίδραση του γράμματος Α, που είναι και το σχήμα του στο εβραϊκό αλφάβητο, δηλαδή, το Άλεφ. Γι’ αυτό το λόγο, ο αστερισμός αυτός, ονομάζεται ο «Ένας», ο «Πρώτος», εξ αιτίας αυτού του γράμματος.Όσιρις και Άπης
Ο Ταύρος είναι το σύμβολο της δύναμης και της αναπαραγωγικής ικανότητας – ο Λόγος – έτσι εξηγούνται και τα κέρατα στο κεφάλι της Ίσιδος της θηλυκής όψης του Όσιρη και του Ώρου, γιατί οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι ο αστερισμός του Ταύρου απεικόνιζε τον θεό Άπη ή τον Όσιρη.

Η λατρεία του Ταύρου και μετά του Κριού απευθύνονταν σε μία και την αυτή δύναμη της γενετικής δημιουργίας από δύο όψεις: την ουράνια ή κοσμική και τη γήινη ή ανθρώπινη. Όλοι οι κριοκέφαλοι θεοί ανήκουν στην τελευταία όψη, τη γήινη ή ανθρώπινη, ενώ ο Ταύρος στην πρώτη, την ουράνια, την κοσμική.
Υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότατους αστερισμούς, πιθανόν, μάλιστα, να είναι ο πρώτος ο οποίος σχηματίστηκε στον ουρανό, γιατί, εντός του, βρισκόταν το εαρινό ισημερινό σημείο μεταξύ των ετών 4000 και 1700 π.Χ. ενώ σήμερα, το αντίστοιχο σημείο, βρίσκεται μέσα στον αστερισμό των Ιχθύων. Σε όλους δε τους περισωθέντες μέχρι σήμερα Ζωδιακούς Κύκλους συμπίπτει με την αρχή του έτους.

Ταύρος - Αλντεμπαράν - Πλειάδες και Ωρίων
Ο αστερισμός του Ταύρου καταλαμβάνει 797ο τετραγωνικές μοίρες και αποτελείται από 188 αστέρες. Αναγνωρίζεται εύκολα από ένα λαμπρό αστέρα πρώτου μεγέθους τον Λαμπαδία ή Αλντεμπαράν, ο οποίος απέχει 68 έτη φωτός από εμάς και από τα δύο αστρικά σμήνη των Υάδων και των Πλειάδων, που ήδη ανέφερα.

 Στην Ελληνική Μυθολογία ο αστερισμός παριστά την μορφή του Λευκού Ταύρου, την οποία πήρε ο Δίας για ν' απαγάγει την Ευρώπη, θυγατέρα του Αγήνορα,

βασιλιά της Φοινίκης, την οποία μετέφερε στην Κρήτη. Με βάση το μύθο αυτό, ο Ταύρος εικονίζεται να κολυμπάει. Επειδή διακρίνεται μόνον το κεφάλι, τα κέρατα και το μπροστινό μέρος του σώματός του, οι πρόγονοί μας τον ονόμαζαν Τομή ή Προτομή.
Ο Κικέρων, γι’αυτό το λόγο, γράφει: «prosecto corpore Taurus», δηλαδή «με προέχον σώμα ο Ταύρος» και ο Οβίδιος: «Pars prior apparet. Posteriora latent», «Το μπροστινό μέρος είναι φανερό. Το πίσω κρυμμένο».
Από αυτόν τον τεμαχισμό ο Ταύρος παρουσιάζεται στους διάφορους καταλόγους με το όνομα «Sectio Tauri», δηλαδή «Τμήμα του Ταύρου». Την ονομασία αυτή την υιοθέτησαν οι Άραβες, χωρίζοντας τον αστερισμό σε δύο τμήματα μέχρι τον o Tau.
Το πίσω μέρος του το ονόμαζαν
Al Hatt και έτσι τον αποκαλούσε και ο Ulug Beg. Ο Πλίνιος και ο Βιτρούβιος ονομάζουν τις Πλειάδες Cauda Tauri, δηλαδή Ουρά του Ταύρου.   
Στην Περσία εκπροσωπούσε το θεό Μίθρα.
Για τους Δρυΐδες η μεγάλη θρησκευτική τους εορτή, τα Ταυρικά, συνέπιπταν με την είσοδο του Ήλιου στον αστερισμό του Ταύρου.
Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την αρχή του Νέου τους Έτους όταν ο αστερισμός του Ταύρου έδυε. Αυτό εννοεί ο Βιργίλιος όταν λέει: «Ο λευκός Ταύρος ανοίγει το έτος με τα χρυσά του κέρατα».
Σε άλλο μύθο ο Ταύρος ονομάστηκε «Amasius Pasiphaes», δηλαδή «Εραστής της Πασιφάης», επειδή, βοηθώντας το Δία να φέρει στην Κρήτη την Ευρώπη, παρέμεινε εκεί προκαλώντας φοβερές καταστροφές.
Ο Ποσειδών, γι’αυτή του τη συμπεριφορά, τον τιμώρησε σκληρά.
Ήταν εκείνος ο Ταύρος, με τον οποίο η Πασιφάη, γέννησε το Μινώταυρο, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο - το ζώδιο του Ταύρου - τον 7ο άθλο του Ηρακλέους.
O Thompson αναφέρει και αυτός, ότι ο αστερισμός παριστά το Μινώταυρο της Κρήτης και συμπληρώνει ότι, το πέρασμα ουράνιου σώματος από τον αστερισμό του Ταύρου, εικονίζει τη διάβαση των Αργοναυτών από το Βόσπορο.
Κατά τον La Lande ονομάστηκε «Chironis Filia», δηλαδή, «Κόρη του Χείρωνος», χωρίς να δικαιολογεί, o La Lande, την ονομασία αυτή.
 Ο Πλούταρχος, στο έργο του, «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης», γράφει ότι, όταν ο πλανήτης Κρόνος ήταν στον αστερισμό του Ταύρου (το οποίο συμβαίνει κάθε περίπου 30 χρόνια), τότε έγινε η μυθώδης μετανάστευση από την εξωτερική ήπειρο, που βρισκόταν πέραν της Κρονίας Θαλάσσης, στην Ομηρική νήσο της Ωγυγίας ή σε κάποια παραπλήσια νήσο.
Κατά τους αστρολόγους ο Ταύρος είναι κύριος του τραχήλου, του λάρυγγος και των ώμων και κυβερνάται από την Αφροδίτη, γι’αυτό ήταν γνωστός σαν Veneris Sidus = Αστερισμός της Αφροδίτης, Domus Veneris = Νυχτερινός οίκος της Αφροδίτης και  nocturna Gaudium Veneris = χαρά της Αφροδίτης, επειδή ίσως ο αστερισμός περιέχει τις Πλειάδες Περιστέρες, τα αγαπημένα πουλιά της θεάς.
     Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάζω το Βόρειο Οφθαλμό του Ταύρου.

 Βόρειος Οφθαλμός του Ταύρου - 8ο 19΄ Διδύμων – (Θέση στο Ζωδιακό το 1990)
Έψιλον Ταύρου - Τετάρτου μεγέθους

Ο Βόρειος Οφθαλμός του Ταύρου έχει χρώμα κίτρινο και ονομάσθηκε από τους Άραβες «Ain» δηλαδή «Οφθαλμός», όπως ισχυρίζεται ο  Whitall, επειδή βρίσκεται κοντά στον Λαμπαδία ή Aldebaran, τον Νότιο Οφθαλμό του Ταύρου (a Tau = Άλφα Ταύρου).
Ο Flamsteed τον ονομάζει  «Oculus Boreus» = Βόρειο Οφθαλμό και οι Κινέζοι Pi.

Αυτός ο αστέρας αντιστοιχεί στο δεξί μάτι του Ταύρου και είναι της φύσεως της Αφροδίτης και της Σελήνης. Οι ιδιότητές του, λοιπόν, θα είναι θετικές για τα άτομα, τα οποία έχουν πλανήτη στο συγκεκριμένο ζωδιακό σημείο, γιατί και τα δύο ουράνια σώματα έχουν κυβέρνηση (Αφροδίτη) και έξαρση (Σελήνη), στο συγκεκριμένο ζώδιο.
Ας δούμε τις όψεις του:
Ένωση του με τον Ήλιο παρέχει τη δυνατότητα στο άτομο να προκόψει στη ζωή του, να πετύχει υψηλή κοινωνική θέση και να ευημερήσει.

Ένωση του με τον Ποσειδώνα και την Αφροδίτη παρέχει στο άτομο φυσική καλλιτεχνικότητα.

Ένωση του με το Δία δημιουργεί επιτυχίες στο άτομο στην τέχνη (καλλιτεχνία) ή στις επιχειρήσεις, που έχουν σχέση με την τέχνη.

Αν, όμως, ο αστέρας αυτός ενώνεται με τον Κρόνο ή ο Κρόνος σχηματίζει αρνητική όψη με τον Ήλιο στον Ταύρο, στη ζωδιακή του μοίρα, τότε μετά την άνοδο του ατόμου θ’ ακολουθήσει η πτώση του.
H E. Ebertin βρήκε αυτή την αλληλοδιάταξη σε μία γνωστή έμπορο, της οποίας το όνομα δεν αναφέρει. Αυτή η γυναίκα απέκτησε μεγάλη περιουσία αλλά κατά τον πληθωρισμό του 1923 έγινε σχεδόν πάμπτωχη, λόγω παρατεταμένης διαδικασίας διαζυγίου.

Η ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο, την οποία αποκαλούσαν "θεσπέσια Γκάρμπο" έγινε γνωστή χάριν της ενώσεως του Ποσειδώνος της με το Βόρειο Οφθαλμό του Ταύρου.
Και ο στρατηγός Αϊζενχάουερ είχε τον Βόρειο Οφθαλμό σε σύνοδο με τον Πλούτωνά του και στις ελεύθερες ώρες του ζωγράφιζε.
  
                                     
   
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τα «Φαινόμενα και Διοσημεία» του Αράτου του Σολέως
Ευαγγέλου Σπανδάγου – Εκδόσεις «Αίθρα»

Οι «Καταστερισμοί» του Ερατοσθένους του Κυρηναίου – Ευαγγέλου Σπανδάγου –Εκδόσεις Αίθρα

« Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ AΞΙΟΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ» - Σταύρου Πλακίδου – Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων

«Απλανείς Αστέρες» των  Έμπερτιν – Χόφμαν

«Σταθεροί Αστέρες» - Καραμηνάς Περικλής – Εκδόσεις « Ηλίανθος»

“BRADY’S BOOK OF FIXED STARS”  -  BERNADETTE BRADY – WEISER

«ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥΣ» - Μ. Δανέζη – Σ. Θεοδοσίου- Εκδόσεις «Δίαυλος»
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου